Blåbärsbullar

Blåbärsbulle

 

Här kommer recept på underbara blåbärsbullar. Receptet räcker till ca 35 bullar.

  •  150 g smör
  • 5 dl mjölk        
  • 50 g jäst       
  • 1,5 tsk salt    
  • 2 dl strösocker       
  • 1,5 tsk kardemumma    
  • 1 ägg + 1 ägg till pensling
  • 1,5 liter vetemjöl   
  • 1 dl blåbärssylt (eller annan sylt)
  • 100 g  mandelmassa    
  • pärlsocker eller råsocker

Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt allt bli fingervarmt. Lös upp jästen i mjölken och tillsätt socker, kryddor, ett ägg och mjöl. Ta lite mjöl i taget och spara lite till utbakningen. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt på dragfri plats i 35-40 minuter.

Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta (40 x 80 cm). Blanda sylt och mandelmassa och bred fyllningen på varje platta.

Vik varje degplatta dubbel. Skär kakan tvärs över i ca 20 remsor. Gör ett snitt i mitten på varje remsa men inte ända upp. Tvinna samman remsorna, vrid till en knut och fäst den på undersidan. Lägg knutarna på plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över socker. Grädda i mitten 8-10 minuter, 250°.

 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s