Tekakor med havregryn

DSC_0022_edited-1

Hembakat bröd är vardagslyx. De här tekakorna är mycket goda och enkla att baka – lättkavlad deg!

Men tänk på att mjölk, mjöl och gryn ska svälla en stund innan själva baket börjar så lite planering krävs!

INGREDIENSER till ca 35 stycken:

  • 10 dl havregryn
  • 1 dl rågmjöl
  • 10 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 2 paket jäst
  • 1 dl ljus brödsirap
  • 3 tsk salt
  • ca 16 dl vetemjöl

Pensling:     mjölk

Mät upp havregryn och rågmjöl i en bunke. Häll över den kylskåpskalla mjölken och rör om. Ställ åt sidan och låt svälla i cirka 1 timme.

Smält smöret och häll det hett över grynblandningen. Smula ner jästen i lite av gryn- och mjölblandningen och rör om tills den är upplöst. Häll jästen i bunken och tillsätt sirap och salt. Blanda sist ner vetemjölet och arbeta samman till en smidig deg. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i cirka 30 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Skär upp degen i bitar som formas till runda bullar. Kavla ut dessa till platta kakor, cirka 10 cm i diameter. Nagga kakorna och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa i 30-40 minuter. Pensla med mjölk när de jäst färdigt och grädda i mitten av ugnen i 250 grader i cirka 6 minuter.

DSC_0011_edited-1

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s