Citronkaka med mandel och rosmarin

DSC_0020_edited-1

Den här underbart goda kakan med citrontopping innehåller lite ovanliga ingredienser som för tankarna till medelhavsområdet. Fungerar bra både till kaffe/te och som efterrätt med lite grädde.

Ingredienser:

  • 100 g sötmandel
  • smör och råsocker till formen
  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 dl olivolja

Topping:

  • 2 msk citronsaft
  • 3 msk olivolja
  • 4 msk socker
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 1 citron, rivet skal

Sätt ugnen på 175 grader. Skålla, skala och mal mandeln. Smörj en form med smör och ”bröa” med råsocker.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggvispet. Vänd försiktigt ned den malda mandeln, rivet citronskalet och oljan i smeten och häll sedan i formen.

Grädda kakan i ca 45-50 minuter i nedre delen av ugnen tills den är torr i mitten.

Topping:

Koka under tiden upp alla ingredienser till toppingen i en kastrull. Koka i ca 2 minuter. Dra åt sidan. Låt kakan svalna något och vänd den sedan upp och ned. Gör små hål i kakan och häll på toppingen medan kakan fortfarande är småvarm. Låt svalna helt.

 

 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s